Pierogi razowe z serem i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No i wiecie…pierogi zrobimy, w zasadzie wszystko mamy…ser, ziemniaki (zostały z poprzedniego obiadu), cebula, śmietana, słonina, masło i !!!! Po przyjeździe z zakupów patrzymy do szafek a tam NULL! Nie ma mąki, jest tylko gryczana, krupczatka i pszenna razowa. Plan był, więc losowanie padło na razową :D No i fajnie wyszło ;) Tylko trzeba troszkę grubsze ciasto zrobić ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    150 g bałkańskiego sera koziego
    250 g ugotowanych ziemniaków

    Ciasto:
    300 g mąki pszennej razowej
    1 łyżka masła
    200-250 ml wrzącej wody

    Dodatkowo:
    1 cebula
    150 g wędzonej słoniny
    2 łyżki słodkiej śmietany
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi razowe z serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • NULL 1. Ziemniaki i ser mielimy na minimalnych oczkach, doprawiamy (ewentualnie) pieprzem.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Następnie rozwałkowujemy (około 2 mm), przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
    Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

    Podajemy okraszone z podsmażoną słoniną i posiekaną cebulą. Mieszamy ze śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować