Pierogi prawie prababci

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Lubelszczyzna. Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem, z wakacjami u pradziadków, z wiejskim jedzeniem, twarogiem domowym. Wersja pełnoziarnista - zgodna z dietą Montignaca.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Mąka pszenna pełnoziarnista: 200 gramów
    - woda letnia: 1 szklanka
    - kasza gryczana niepalona: 100 gramów
    - twaróg chudy: 200 gramów
    - mięta posiekana: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz/do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi prawie prababci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki i wody i szczypty soli wyrobiłam ciasto. Wodę dodawałam na oko, póki nie zadowoliła mnie konsystencja ciasta. Ma być sprężyste i gładkie. Odstawiłam ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło.
  • 2. Kaszę gryczaną ugotowałam i przestudzoną dodałam do sera. Wrzuciłam do tego garść mięty mrożonej, posoliłam i popieprzyłam do smaku i dokładnie wymieszałam.
  • Pierogi prawie prababci 3. Ciasto rozwałkowałam cieniutko, wycięłam szklanką kółka, nadziałam je mieszaniną serowo-kaszowo-miętową i ulepiłam pierogi. Wrzuciłam na wrzącą wodę i od razu zamieszałam delikatnie, by nie posklejały się ze sobą. Gotowałam około 3 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować