Pierogi po wiejsku

  • wyświetlono: 357 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Babcia Stefcia z Bieszczad robi je najlepiej.

profilowe
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
Mąka pszenna ½ kg
Jajko 1 szt.
Woda gorąca ¾ szklanki
Olej ¼ szklanki
Sól 1 łyżeczka
Składnik na farsz:
Kasza jęczmienna 2 saszetki
Twaróg 20-30 dag
Cebula biała 2 szt.
Smalec 2 łyżki
Sól i pieprz do smaku
Bułka tarta 2-3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi po wiejsku

  • 1. Wykonanie farszu:
    Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu i po przestudzeniu połączyć z twarogiem. Cebulę obrać, drobno posiekać, usmażyć na smalcu i połowę dodać do kaszy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać ręką.
    Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem połączyć, wyrobić dokładnie ciasto do momentu jak będzie gładkie. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wycinać szklanką kółka i nakładać przygotowany farsz i bardzo starannie zlepiać. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Po ugotowaniu okrasić zostawioną cebulą. SMACZNEGO.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógkasza jęczmiennamąka pszenna

Komentarze

Podobne przepisy

Po wiejsku do syta

Dodane przez: RedakcjaPP

Po wiejsku do syta

Studiuję biotechnologię. Na studiach...

boczek pieczony z cebulką po wiejsku.

Dodane przez: grzesiek

Boczek pieczony z cebulką po wiejsku

Boczek jest bardzo pyszny i sycący...

kiełbasa

Dodane przez: lexi27

Biała kiełbasa po wiejsku

Aromatyczne i sycące danie dla...

bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem - szybki obiad na lato

Dodane przez: babka w formie

bób po wiejsku z cebulą, kiełbasą i boczkiem...

Dzisiaj będzie szybko i smacznie,...

Pierogi ruskie

Dodane przez: JOANNA 55a

Pierogi ruskie

Dopiero po wielu latach przekonałam...

PIEROGI RUSKIE

Dodane przez: agus11013

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie dla smakoszy. Farsz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE