Pierogi po małopolsku (z kaszą gryczaną i twarogiem)

  • wyświetlono: 109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis inspirowany małopolską:)

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki

- mąka pszenna: 40 dekagramów
- Jajko: 1 sztuka
- woda: 1 szklanka
- sól, (do smaku): 1 łyżeczka
- pieprz do smaku: 1 łyżeczka
- twaróg: 20 dekagramów
- kasza gryczana: 20 dekagramów
- masło: 1 łyżeczka
- cebula: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi po małopolsku (z kaszą gryczaną i twarogiem)

  • 1. Cebule zeszklic na maśle i utrzeć z twarogiem.
    Kaszę ugotować(na 2 szkl wody 1 szkl kaszy)i połączyć z cebulą i twarogiem ,doprawić solą i pieprzem.W razie zbyt sypkiego farszu należy dodać troche tłuszczu (masła).
    Z mąki wody i jaj oraz szczypty soli wyrobić gładkie ciasto pierogowe.Rozwałkować,wykrawać okrągłe placuszki nadziewac i formować w pierogi.Gotować od wrzątku po wypłynięciu 3 minuty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

obiadzdrowe_kasze

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem

Dodane przez: 2milutka

Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką...

Pierogi z dżemem cukiniowym

Dodane przez: danusia19671

Pierogi z dżemem cukiniowym

Pierogi uwielbiam z różnymi farszami...

Schabowe "pierogi" z farszem z leśnych grzybów

Dodane przez: rena123

Schabowe "pierogi" z farszem z leśnych grzybów

Zamiast tradycyjnych schabowych...

Pierogi z mięsem z rosołu i zielonym groszkiem

Dodane przez: Malinka5

Pierogi z mięsem z rosołu, zielonym groszkiem...

Takie pierogi to świetny sposób...

pierogi

Dodane przez: AnnaKoziel

Pierogi z mięsem rosołowym

Pytanie, które zadaje sobie pewnie...

Pierogi ruskie z boczkiem

Dodane przez: 2milutka

Pierogi ruskie z boczkiem

Odkąd sięgam pamięcią robiła je...