Pierogi pieczone z nadzieniem pieczarkowym

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na smaczne i wyborne pierożki.

profilowe
  • 6 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Składniki na ciasto:
Mąka pszenna 3 szklanki
Drożdże 3 dag
Jajka 2 szt.
Mleko ¾ szklanki
Olej 3 łyżki
Cukier 2 łyżki
Sól ½ łyżeczki
Składniki na farsz:
Pieczarki ½ kg
Cebula duża 1 szt.
Masło 7 dag
Ser żółty 30 dag
Sól do smaku
Pieprz ziołowy do smaku
Majeranek do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi pieczone z nadzieniem pieczarkowym

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Zrobić rozczyn z drożdży, mleka, cukru i 1 szklanki mąki. Gdy ciasto podrośnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
    Wykonanie farszu:
    Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę i poddusić na maśle razem z pieczarkami. Gdy trochę przestygnie dodać starty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Gdy ciasto podrośnie, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, dawać przygotowany farsz i dobrze zlepić. Pierogi układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gdy lekko podrosną posmarować żółtkiem jaja rozbełtanym ze śmietanką kremówką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec około 20 minut do zrumienienia. Podawać z czerwonym barszczykiem. Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarki

Komentarze

Podobne przepisy

Śledziki buraczkowe z nadzieniem

Dodane przez: mysza75

Śledziki buraczkowe z nadzieniem

Roladki śledziowe wyglądające jak...

Szynkowe rulony z pastą jajeczno - pieczarkową

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szynkowe rulony z pastą jajeczno - pieczarkową

Łatwa i szybka w przygotowaniu...

Rogaliki z nadzieniem

Dodane przez: Matthieu9

Przepyszne rogaliki z nadzieniem żurawinowym

Przepis dedykuje wszystkim, kochającym...

Pieczone słupki z cukinii

Dodane przez: a_sad07

Pieczone słupki z cukinii

Przepyszna, prosta przekąska, idealna...

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku

Dodane przez: agarybak76

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku

Feta i oliwki dają bułeczkom słony...

niedźwiadki

Dodane przez: Kasja1986

Niedźwiadki, czyli wytrawne ciastka francuskie...

Chrupiące ciasto francuskie ukrywa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE