Te pierogi to totalna eksplozja smaku. Kaczka pachnąca pomarańczą i rozmarynem zamknięta w chrupiącym cieście i podkreślona smakiem dipu żurawinowego to hit każdego obiadu lub kolacji, który pobije smakiem wszystko inne-gorąco polecam
60 min
Składniki:
Ciasto:
250 gramów mąki
1/3 kostki masła
1 jako
2 łyżki śmietany
¼ łyżeczki soli
Farsz
3 ugotowane udka z kaczki ( np. z rosołu)
50 ml bulionu z kaczki lub z kurczaka
1 cebula
Skórka otarta i sok z jednej pomarańczy
Gałązka rozmarynu
Sól, pieprz
Dip żurawinowy
½ szklanki suszonej żurawiny
2 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz
Dodatkowo
1 jajko
Pierogi pieczone z kaczką i dipem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto – zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Farsz. Mięso z kaczki mielimy. Na 1 łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Do zarumienionej cebuli dodajemy posiekaną skórkę z pomarańczy, rozmaryn i zmielone mięso, chwilę smażymy, podlewamy bulionem i sokiem pomarańczowym (aby farsz nie był zbyt suchy ) doprawiamy sola i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Dip żurawinowy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut. Odcedzamy. Żurawinę siekamy drobno lub blend ujemy ( w zależności od tego czy chcemy mieć wyczuwalne kawałki czy nie ), łączymy z majonezem wymieszanym z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wyjmujemy z lodówki na podsypaną mąką stolnice, zagniatamy raz jeszcze, rozwałkowujemy i wycinamy kubkiem koła. Na środku każdego placka kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy jak tradycyjne pierogi. Każdy pierożek smarujemy rozkłóconym jakiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Serwujemy na gorąco ( świetnie smakują też na zimno ) razem z dipem żurawinowym
Komentarze