Pierogi pieczone

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Pierogi w cieście półfrancuskim.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg mąki
    25dag.margaryny kasi
    5dag drożdży
    8łyżek mleka
    8łyżek śmietany słodkiej
    1 jajko
    szczypta soli.
    Farsz:
    1kg.kapusty kiszonej
    grzyby suszone
    2 cebule
    olej
    sól
    pieprz.

Pierogi pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić ciasto.Drożdże rozkruszyć w letnim mleku,dodać śmietanę,szczyptę soli,jajko,wymieszać. Na koniec dać mąkę i roztopioną,przestudzoną margarynę.Ciasto wyrobić,zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
    Kapustę kiszoną pokroić,spłukać i ugotować.Grzyby suszone opłukać i ugotować w wodzie.Następnie do ugotowanej kapusty dodać ugotowane grzyby.Cebulę podsmażyć na oleju,dodać do kapusty i grzybów,przyprawić solą i pieprzem i jeszcze podgotować około 20 minut.Ciasto rozwałkować,zrobić pierogi.Piec w piekarniku w 180*na złoty kolor.

Porady

Pierogi są najsmaczniejsze na ciepło z sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy