Pierogi pieczone z pasztetowych farszem

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Macie przypadkiem nadmiar pasztetu podlaskiego lub innego. Podam wam dziś mój wymyślony przepis na pierogi pieczone w piekarniku. Powiem tak syn zachciał pierogów ja uwielbiam robić pierogi ale już mi się odechciało takich zwykłych tradycyjnych gotowanych więc postanowiłam upiec je w piekarniku. I nie żałuję zawsze to coś nowego i innego niż zawsze, po za tym bardzo ładnie się prezentują na talerzu.

IMG_20200323_163404_352
  • 22 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki na ciasto pierogowe :

3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),

1 jajko,

0,5 łyżeczki soli,

1 szklanka mocno ciepłej wody,

2 łyżki oleju.



farsz do pierogów :

4 pasztety z puszki 195 g każdy,

1 duża cebula,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,

3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi pieczone z pasztetowych farszem

  • pierogi pieczone1. Na patelnię wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić lekko zarumieniając. Do miski wyłożyć pasztety z puszek, dodać pieprz czarny mielony oraz wystudzoną cebulę i wszystko dokładnie połączyć za pomocą widelca.
  • pierogi pieczone2. Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól, wymieszać całość przebijając jajko, następnie wlać mocno ciepłą wodę i łyżką szybkim ruchem wymieszać całość aby mąka się nie sparzyła.
  • pierogi pieczone3. Wyrabiając ciasto pod koniec wyrabiania dodać małą garść mąki i wyrabiać do czasu aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Jak już mamy połączone składniki ciasta wlać olej i nadal wyrabiać aż ciasto wchłonie cały olej ( ciasto jest bardzo miękkie i elastyczne ), wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.
  • pierogi pieczone4. Gdy ciasto już odpoczęło tak około 15 minut podzielić je na dwie części. Następnie każdą z części wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na dowolną grubość ( nie za cienko ). Szklanką wycinać kółka.
  • pierogi pieczone5. Na przygotowane i rozciągnięte w dłoniach kółko nałożyć farsz kto jaki chce około 1 łyżki, nakryć drugim rozciągniętym kółkiem i zlepiać dowolnie pierogi ( u mnie kwiatek następnie wzorek ).
  • pierogi pieczone6. Tak przygotowane pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je roztrzepanym jajkiem razem z odrobiną mleka.
  • pierogi pieczone7. Przygotowane pierogi czyli posmarowane roztrzepanym jajkiem wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 30 - 35 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na talerz. Piekłam na dwa razy ponieważ z tego przepisu wyszło mi 22 sztuki dość sporych pierogów.
  • pierogi pieczone8. Pierogi pieczone można jeść na gorąco jak również na zimno. Można je zajadać tak bez niczego lub z dowolnym sosem lub nawet jako dodatek do barszczu czerwonego. Moim zdaniem świetnie sprawdzą się na stole wielkanocnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiobiaddodatek do obiadupierogi pieczone

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi  z warzywnym farszem

Dodane przez: adam

Pierogi z warzywnym farszem.

Pierogi są smaczne i aromatyczne....

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym

Dodane przez: anka1988

Pierogi z farszem ziemniaczano-brokułowym

Zdrowo i smacznie. Pierogi z takim...

Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

Dodane przez: czarrna

Pierogi z farszem drobiowo-brokułowym

Pierogi z zielonym wnętrzem

PIEROGI

Dodane przez: aniulek123

PIEROGI Z FARSZEM Z JAJEK

SMAŻONE PIEROGI Z FARSZEM JAJECZNYM.PYCHA:))

Kreatywne pierogi

Dodane przez: 2milutka

Francuskie pierogi z kreatywnym farszem

Lekka przekąska na ciepło z francuskim...

Pierożki z wątróbką

Dodane przez: rzelkazag

Pierogi z wątróbkowym farszem

Pomysł na pierożki podpowiedziała...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE