PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM

0 (0 ocen)

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się.Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję.

Składniki:

  • wszystko odmierzamy w tej samej szklance:
    mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.
    woda ciepła 1 szkl.
    olej 1/4 szkl.
    sól 1 łyżeczka
    mleko 2 łyżki
    Farsz:
    twaróg chudy 750 g.
    cebula 2 szt.
    sól i pieprz do smaku
    erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi pełnoziarniste z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie tzn. klejące się dodać trochę mąki (to wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła, czy zbyt zimna) jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło.
  • 2. Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą podsypać mąką i cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z olejem. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć i umieścić w misce z zimną wodą, aby zahartowały się. Przełożyć na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować