Pierogi orkiszowe z wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki)
    olej –2 łyżki
    sól szczypta
    gorąca woda - 1,5 szkl
    Farsz
    wiśnie - 300 g
    mak mielony - 80 g
    miód -2 łyżki
    Dodatkowo :
    miód
    wiśnie
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi orkiszowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi orkiszowe z wiśniami 1. Ciasto :
    Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką.
    Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.
  • Pierogi orkiszowe z wiśniami 2. Farsz:
    Wiśnie opłukać, osączyć na sicie, wypestkować.
    Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód i na wolnym ogniu, chwilę przesmażyć.
    Jak byłoby za dużo soku, odlać.
    Do przesmażonych wiśni, dodać mak mielony, dokładnie wymieszać.
  • Pierogi orkiszowe z wiśniami 3. Ciasto cienko rozwałkować, foremką do pierogów, wykrawać krążki, nakładać na każdy krążek porcję wiśni, dobrze zlepiać ciasto.
  • Pierogi orkiszowe z wiśniami 4. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minut.
    Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polać miodem, posypać makiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować