Pierogi nadziewane suszoną śliwką, orzechami laskowymi i miodem ze śliwkowo - cynamonowym sosem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jadłam już wiele razy pierogi z samą śliwką i bardzo mi smakowały, ale te to po prostu rozkosz dla podniebienia i do tego ten sosik..... mmmmm

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    1/4 l wody
    50 g miękkiego masła
    1 jajo
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli

    FARSZ:
    200 g suszonych śliwek
    100 g orzechów laskowych mielonych
    5 łyżek miodu

    SOS:

    5 łyżek śmietany 18%
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Sosy

Pierogi nadziewane suszoną śliwką, orzechami laskowymi i miodem ze śliwkowo - cynamonowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozetrzeć w palcach z mąką, dodać jajko, żółtka sól i stopniowo wodę,
  • 2. Zagnieść gładkie ciasto.
  • 3. Ciasto zostawić na chwilę pod przykryciem by odpoczęło.
  • 4. Śliwki zagotować z 300 ml wody. Gotować na małym ogniu ok 20 min. Odcedzić.
  • 5. Orzechy wymieszać z miodem, tak aby powstała gęsta, zwarta masa.
  • 6. Śliwki nadziać orzechowym farszem.
  • 7. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka.
  • 8. Na ciasto kłaść faszerowane śliwki, zlepić brzegi.
  • 9. Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia.
  • 10. Płyn z gotowania śliwek / ok 50 ml /wymieszać ze śmietanką i cynamonem.
  • 11. Pierogi podawać z cynamonowym sosem.
  • 12. Inspiracja : www.artkulinaria.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować