Pierogi nadziewane farszem ziemniaczanym

0 (0 ocen)

Proste i smaczne danie.

Składniki:

  • Ciasto:

    ok. 2,5 szkl. maki
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    1/3 łyżeczki soli
    ciepła woda

    Farsz:
    1 kg. ziemniaków
    2 duże cebule
    ok. 8 łyżek oleju
    sól
    papryka chili

Pierogi nadziewane farszem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy do gotowości w mundurkach, ostudzamy.

    Z wyżej wymienionych składników wyrabiamy ciasto.

    Cebulę siekamy w piórka i smażymy na złocisty kolor, tyle oleju jest potrzebne dlatego, by nadzienie nie było za suche. Ziemniaki obieramy i rozgniatamy, doprawiając solą i chili. Następnie dodajemy usmażoną cebulę i wszystko bardzo dobrze mieszamy.

    Ciasto wałkujemy niezbyt cienko. Na każdy krążek kładziemy farsz i bardzo dobrze sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonej wody, gdy wypłyną, gotujemy je przez 5 min. Podajemy z masłem lub śmietaną. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy