Pierogi na maślance z farszem z sera białego , cebuli i boczku

  • wyświetlono: 288 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto na pierogi na maślance wychodzi niezwykle delikatne , a gdy skryjemy w nim farsz z dobrej jakości sera z dodatkiem cebulki i boczku to sukces gwarantowany . Świadczą o tym uradowane miny domowników i znikające w szybkim tempie pierogi z talerzy .

123
  • 8 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
ok . 1 szklanka maślanki
4 łyżki oleju
2 szczypty soli
Farsz:
ok . 70 dag . białego sera dobrej jakości
1 cebula
2 łyżki masła
4 plasterki boczku wędzonego parzonego
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 2 szczypty czubrycy zielonej i przyprawy Harissa
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
100 g masła
2 cebule
sól do smaku
wrzątek z dodatkiem soli i oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi na maślance z farszem z sera białego , cebuli i boczku

  • 1. Boczek kroję , wytapiam na suchej patelni , dodaję masło , pokrojoną w kostkę cebulę , podsmażam , studzę . Do zmielonego sera dodaję boczek z masłem i cebulką , jajka , mąkę , doprawiam harissą , czubrycą , solą i pieprzem , mieszam , odstawiam .
  • 2. Składniki ciasta zagniatam , aż ciasto będzie elastyczne i sprężyste , podsypuję mąką , nakrywam miseczką i pozostawiam na ok. 20 minut . Ciasto dziele na dwie części każdą podsypuję mąką , wałkuję cieniutko , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi . Pierogi gotuję w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju ok. 2-3 minuty od wypłynięcia .
  • 3. Dodatkową pokrojoną w kostkę cebulę , lekko osypuję solą , podsmażam na masełku aż stanie się rumiana . Pierogi podaję okraszone cebulką :)

Porady

Mąż bardzo lubi podsmażane pierogi na oleju . Aby nie było pryskania tłuszczem , pierogi wyjęte z wody należy osuszyć z obu stron :)
Pierogi możemy osypać także pokrojonym szczypiorkiem .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serpierogicebulaboczekobiadOKRASA

Komentarze

Podobne przepisy

pierożki w przekroju

Dodane przez: rene70

Pierogi drożdżowe z czterema farszami

Przejrzałam dzisiaj lodówkę i nazbierałam...

image-1jb8n9w

Dodane przez: Konto nieaktywne

PIEROGI Z KASZY GRYCZANEJ , SERA BIAŁEGO...

Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych...

rabarbarowe

Dodane przez: bornonheels

Pierogi z rabarbarem na cieście z mąki i...

Pierożki z rabarbarem są słodkie...

Pierogi z farszem jajecznym

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierogi z farszem jajecznym

Pierogi z farszem jajecznym, DR07

pierogi- farsz z mięsem i ziemniakami

Dodane przez: Malwina29

pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków

te pierogi królują na naszym stole...

Pierogi z PIECZARKOWYM farszem

Dodane przez: kiciax1

Pierogi z PIECZARKOWYM farszem

u mnie w domu pierogi to numer...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE