1/2 kg mąki
woda przegotowana gorąca-dolewamy tyle aby ciasto się wyrabiało,a nie brało do ręki
odrobina soli
farsz:
1.2 kg truskawek
3 łyzki cukru
sos:
szklanka truskawek
2 łyzki cukru
Pierogi mocno truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki,wody i odrobiny soli,wyrabiamy ciasto.Rozwałkowujemy,wycinamy koła np szklanką.Na każde nakładamy truskawki-jak mniejsze to całe,jak większa to przecinamy na pół lub ćwiartki.Składamy na pół,za pomocą widelca dociskamy brzegi,zeby pierogi się nie rozwaliły podczas gotowania.Wrzucamy na wrzącą odrobonę podłodzoną wodę.Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierogów.
Sos:truskawki miksujemy w blenderze,dodajemy cukier.Sosikiem polewamy gotowe pierogi
Komentarze