PIEROGI MOCNO TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pyszne,w sezonie truskawkowym obowiązkowe

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    woda przegotowana gorąca-dolewamy tyle aby ciasto się wyrabiało,a nie brało do ręki
    odrobina soli
    farsz:
    1.2 kg truskawek
    3 łyzki cukru
    sos:
    szklanka truskawek
    2 łyzki cukru

Pierogi mocno truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,wody i odrobiny soli,wyrabiamy ciasto.Rozwałkowujemy,wycinamy koła np szklanką.Na każde nakładamy truskawki-jak mniejsze to całe,jak większa to przecinamy na pół lub ćwiartki.Składamy na pół,za pomocą widelca dociskamy brzegi,zeby pierogi się nie rozwaliły podczas gotowania.Wrzucamy na wrzącą odrobonę podłodzoną wodę.Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierogów.
    Sos:truskawki miksujemy w blenderze,dodajemy cukier.Sosikiem polewamy gotowe pierogi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy