PIEROGI MIĘSNO - PIECZARKOWE z serem żółtym i ryżem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierogi mogą być przyrządzane na wiele różnych sposobów. Dziś polecam PIEROGI MIĘSNO - PIECZARKOWE z serem żółtym i ryżem. Zaskoczą swym smakiem nie jednego smakosza.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki poznańskiej
    ok.1 szklanki ciepłej wody
    olej 3 łyżki
    sól

    farsz:

    400 g mielonego mięsa
    1 średnia cebula
    puszka 280 g pieczarek na patelnię z przyprawami
    sól, pieprz
    50 g ugotowanego ryżu
    3- 4 łyżki utartego sera żółtego
    odrobina oleju
    szczypta czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi mięsno - pieczarkowe z serem żółtym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do nich mielonego mięsa i razem podsmażamy. Kolejno dodajemy pieczarki z puszki i całość dokładnie mieszamy i znów podsmażamy chwilkę. Sprawdzamy czy nie potrzeba doprawić do smaku - ewentualnie doprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Odstawiamy z ognia, dodajemy ryż - mieszamy i zostawiamy by nieco przestygło. Gdy farsz nieco przestygł to dodajemy utartego sera żółtego i całość dokładnie mieszamy.

    Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka kłaść farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować we wrzącej i lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 1-2 minuty. Na koniec omaszczamy masełkiem i posypujemy suszonym czosnkiem niedźwiedzim.

Porady

zamiast pieczarek z puszki można użyć zwykłych i je pokroić podsmażyć i dodać do farszu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować