Pierogi meksykańskie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Pierogi można przyrządzić dosłownie z każdym farszem, a te meksykańskie zaskakują swoim smakiem.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 jajo
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli

    FARSZ:

    350 g mięsa z rosołu
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    kawałek gotowanego selera
    1 ugotowana marchew

    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka kolendry

Pierogi meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na małe kawałki.
    Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Fasolę i kukurydzę odcedzić.
    Wszystkie składniki i przyprawy wymieszać w misce.

    Z podanych składników zarobić gładkie ciasto.
    Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować cienko ciasto, przykryć ścierką.

    Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po łyżce farszu, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
    Gotować partiami, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię wody, aż ciasto zrobi się miękkie. Od czasu do czasu zamieszać.

    Pierogi wyjąć łyżką cedzakową, podawać gorące.





    ŹRÓDŁO: niecodziennikpary.pl

Komentarze

Podobne przepisy