Pierogi maślane jagodowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Maślane pierogi robiłam pierwszy raz, i muszę przyznać że wyszły pyszne. Zrobiłam dwie wersje z serem jagodowym i samymi jagodami. Latem takie obiad mogę jeść często

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    30 g masła
    200 ml wody ciepłej
    szczypta soli


    30 dkg jagód
    15 dkg sera białego
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki jogurtu greckiego

Pierogi maślane jagodowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maka i masło 1. Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone zimne masło, sól i wodę ciepłą.
  • ciasto zagniecione 2. Całość wyrabiam ręką aż ciasto dobrze się połączy. Odstawiam na godzinę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowuje ciasto cienko. Wykrawam kwadraty, które układam na foremce do pierogów, nakładam na każdego pieroga łyżeczkę jagód.
    Ser biały rozrabiam widelcem, dodaję jogurt, trzy łyżki jagód, cukier i wyrabiam na gładką masę.
  • pierogi sklejone 3. Nadzienie serowe układam na cieście i sklejam pierogi.
    Gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty.
    Pierogi polewam jogurtem i zmiksowanymi jagodami. Dekoruje melisą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy