Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną i białym serem

4.47 (156 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 300 g mąki
    - 1 jajko
    - ok. 150 ml wody

    Nadzienie
    - woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
    - 1 duża cebula
    - 10 dag boczku (niekoniecznie)
    - 200 g półtłustego twarogu
    -2/3 łyżeczki pieprzu
    - ok. ½ łyżeczki soli
    - olej do smażenia
    - kilka kropel przyprawy do zup w płynie
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Twaróg, kaszę oraz cebulę z boczkiem przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do zup.
    Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.

Porady

Pierogi lubelskie zwykle podaje się ze śmietaną, ale równie dobre są ze skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować