Pierogi "łódeczki" z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Znane i lubiane pierogi w trochę innej formie: odkryte, podsmażane i gotowane jednocześnie . Pycha :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki gorącej wody
    2 płaskie łyżki masła
    szczypta soli
    farsz: 600 g mięsa mielonego
    pół szklanki bulionu
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi "łódeczki" z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, połączyć z gorącą wodą, masłem i szczyptą soli. Zagnieść elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto dość cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.
  • Pierogi "łódeczki" z mięsem mielonym 2. Mięso mielone połączyć z jajkiem,bulionem i natką pietruszki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać na gładkie ciasto. Z całości odrywać kawałek ciasta, uformować w podłużny wałeczek i układać na kwadracie. Wszystkie boki kwadratów zwilżyć wodą (żeby boki się łatwiej sklejały). Kwadracik z farszem skleić po bokach, tworząc zgrabną "łódeczkę".
  • Pierogi "łódeczki" z mięsem mielonym 3. Tak przygotowane pierożki wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę podsmażyć. Następnie zalać lekko posolonym wrzątkiem, do 3/4 wysokości pierogów (tak żeby ich całych nie zanurzyć). Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować