Pierogi leniwe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Kiedy zapytałam Mamę, czym jest dla niej smak PRL-u, to od razu odpowiedziała, że pierogi leniwe. Spróbowałam więc w końcu zrobić je sama i wróciłam do dzieciństwa. ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g półtłustego lub tłustego twarogu
    1 szklanka mąki
    1 jajko
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka soli

Pierogi leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozdrabniamy widelcem na stolnicy, dodajemy przesiane oba rodzaje mąk, jajko oraz sól.

    Wyrabiamy jednolite ciasto, dzielimy je na cztery części i toczymy dłońmi około centymetrowy wałeczek. Kroimy na mniejsze kluseczki.

    Gotujemy w osolonej wodzie 1 - 2 minuty od wypłynięcia.

    Podajemy z bułką tartą podsmażoną na maśle. 

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy