Pierogi dyniowo- serowe z granatem

  • wyświetlono: 283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dyniowe ciasto wychodzi miękkie i za to je lubię. Nadzienie serowe zawsze się sprawdza i wszystkim smakuje. Natomiast posypanie pierogów ziarenkami granatu ożywia smak i wygląd dania! I tak dzięki małym zmianom otrzymałam oryginalną , pyszną wersję tradycyjnych pierogów z serem:).

Jaga85

Składniki

Składniki na ok 5-6 porcji
Ciasto:
• 3 szklanki mąki,
• 2 łyżki oleju,
• 1 jajko,
• ok 0,5- 3/4 szklanki gorącej wody,
• 3 łyżki gęstego puree z dyni,
• szczypta soli,
Farsz:
• Ok. 500 gram białego sera,
• Cukier do smaku (ok 1-2 łyżki),
• 1 cukier waniliowy
• 1 duże żółtko

Dodatkowo:
• około 5 dag masła do polania,
• ziarna granatu do podania,
• cukier trzcinowy do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi dyniowo- serowe z granatem

  • składniki nadzienia przed mieszaniem1. FARSZ: Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier waniliowy oraz żółtko. Całość ugniatamy widelcem do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie słodząc według uznania.
  • przygotowane składniki ciasta2. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. W wykonany kopczyk dajemy olej, jajko, sól i dynię.
  • gotowe ciasto3. Wyrabiamy ciasto , stopniowo wlewając do niego gorącą wodę. Ilość wody w przepisie jest orientalna - wszystko zależy od konsystencji dyniowego puree.
  • nakładanie nadzienia4. Gotowe ciasto wałkujemy. Od szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje serowego nadzienia.
  • sklejanie pierogów5. Mając nałożone nadzienie przystępujemy do sklejania pierogów.
    W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej odrobinę oleju oraz sól. Na gotującą wodę wrzucamy uformowane pierogi. Gotujemy je oko 4-5 minut.
    Gotowe odcedzamy
    W trakcie jak pierogi się gotują w garnuszku rozpuszczamy masło. Nałożone na talerze pierogi polewamy masłem, posypujemy ziarenkami granatu i cukrem trzcinowym. Podajemy!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogislodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaDyniabiały sergranat

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi dyniowo marchewkowe

Dodane przez: mysza75

Pierogi dyniowo-marchewkowe

Pierogi które będą smakowały zarówno...

Pierogi razowe z sosem

Dodane przez: Anulka095

Pierogi razowe z soczewicą i sosem serowym

Przystawka wykonana w mojej szkole...

pierożki z ciasta serowego z jagodami

Dodane przez: MaiMama

pierogi z ciasta serowego z jagodami

Pierogi wyśmienite - w smaku ciasto...

Pierogi z ciasta dyniowego nadziane dynią i słonym serem

Dodane przez: Armi As

Pierogi z ciasta dyniowego nadziane dynią...

Dla wszystkich miłośników wyrobów...

Pierogi maślane jagodowo serowe

Dodane przez: mysza75

Pierogi maślane jagodowo-serowe

Maślane pierogi robiłam pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE