Pierogi dyniowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pierogi które będą smakowały zarówno dzieciom jak i dorosłym. Są lekkie, zdrowe i można w nich przemycić dynię i marchewkę. Mi bardzo smakują. Zalecam jednak dodać do farszu dynię upieczoną ponieważ w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody z dyni, która to wytwarza się podczas pieczenia

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    300 ml wody
    sól szczypta
    2 łyżki oleju

    farsz:
    1/2 kg dyni
    2 marchewki
    1 cebula
    sól, pieprz
    masło klarowane

Pierogi dyniowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewka i dynia przed pieczeniem 1. Cebulę obieram, kroję i przesmażam na patelni na maśle.
    Dynię obieram, i kroję w kostkę. Marchewkę obieram i kroję w paski cienkie. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekę temp 200 stopni około 30-40 minut. Dynia szybciej będzie miękka od marchewki. Po upieczeniu i przestygnięciu miksuje blenderem dynię i marchew i cebulę. Doprawiam solą, i pieprzem. Kawałek dyni surowej zostawiam i kawałek marchewki ugotowanej. Kroję je w kostkę i przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Podam z nimi pierogi.
  • ciasto zagniecione 2. Mąkę przesiewam do miski, dodaję wodę wrzątek, sól i odstawiam na chwilę aż przestygnie. Nie wkładać rąk bo można się poparzyć. Mieszam widelcem. Ciasto po przestygnięciu wyrabiam rękoma.
  • farsz na cieście 3. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty a potem układam na foremce.Do każdego pieroga dodaję łyżeczkę farszu.
  • pierogi sklejone 4. Sklejam j gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch pierogów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy