Pierogi drożdżowe ze śliwkami - gotowane

4.49 (146 ocen)

  • 2 godz.

Przyznam, że nie miałam już co zrobić z śliwkami. Ileż można jeść ciasto z tym owocem? Dlatego moje drożdżowe ciasto nadziałam śliwkami i ugotowałam. Wyszedł mega pyszny obiad. Smacznego!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    6 łyżek cukru
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    szczypta soli
    15 śliwek
    cukier z cynamonem
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi drożdżowe ze śliwkami - gotowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto.

    Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • 2. Metoda dla maszynkowców:
    Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta - u mnie trwa 1h 50min.
  • 3. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy pół śliwki i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru z cynamonem. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
    5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli.
    6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.

Porady

Podajemy ze śmietaną/jogurtem i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować