Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste ciasto drożdżowe i łatwe nadzienie z pasztetu - całość jest niezwykle pyszna i dość szybka w przygotowaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka (ciepłego)
    1 jajko
    7g drożdży instant (1 opakowanie)
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    Nadzienie:
    około 500g pasztetu
    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pasztet

Pierogi drożdżowe z pasztetem (smażone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier oraz drożdże.
    Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać olej i jajko.
    Masę dokładnie wyrobić - w międzyczasie stopniowo łącząc z ciepłym mlekiem.
    (Ciasto powinno być elastyczne i nie lepiące się do dłoni.)
    Całość oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na kilka części.
    Każdą z nich cienko rozwałkować i za pomocą szklanki - wykrawać okręgi.
    Na każdym kawałku ułożyć po odrobinie pasztetu.
    Wszystkie pierogi złożyć na pół i mocno zlepić - dociskając palcami lub widelcem.
  • 3. Pierożki smażyć (partiami) na rozgrzanym oleju - do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
  • 4. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować