Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą

  • wyświetlono: 240 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pomysł na te pierogi wpadł, bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi kolorem ;) ale nie jest to składnik obowiązkowy, można pominąć :)

MałaMi
  • 40min

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki tortowej
1 łyżka oleju rzepakowego
woda ciepła ile zabierze (u mnie około 1/2 litra)

Farsz:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 brokuł
250g serka ricotta
1 łyżka młodego jęczmienia
sól ziołowa do smaku
świeżo mielony pieprz do smaku

Okrasa:
2 cebule
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą

  • 1. Farsz: Brokuł gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dodajemy do ugotowanych ziemniaków i rozgniatamy tłuczkiem. Otrzymane pure łączymy z rocittą, wsypujemy młody jęczmień i przyprawiamy do smaku.
  • 2. Ciasto: mąkę przesiać, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać wodę cały czas zagarniając i mieszając mąkę. "Kluchy" z zawilgoconej mąki zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielimy na dwie połowy i jedną przekładamy do miski przykrytej ściereczką.
  • 3. Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3mm (można delikatnie podsypać mąką, ale ostrożnie, żeby dobrze się sklejało). Wycinamy krążki, np. szklanką, filiżanką, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Układamy na desce/tacy oprószonej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • 4. Okrasa: cebule siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Porady

Młodego jęczmienia można nie dodawać - nie jest to składnik obowiązkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiziemniakibrokułricottaprzepis_miesiąca1000Pokochaj_olej_rzepakowy

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ziemniaczane z kurkami

Dodane przez: StaryZeszyt

Pierogi ziemniaczane z kurkami

Moja propozycja na pierogi to ciasto...

Usmażone pierogi z cebulką

Dodane przez: anka1988

Mamcine pierogi z nadzieniem ziemniaczanym

Najlepsze pierogi przyrządza moja...

Pierogi z łososiem i ricottą

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z łososiem i ricottą

Moja rodzina chętnie jada pierogi,...

Pierogi brokułowo-serowe

Dodane przez: Amelka101

Pierogi brokułowe

Pierogi z brokułami i serem to...

Pierogi ziemniaczane z mięsem pieczone

Dodane przez: Świeca Urszula

Pierogi ziemniaczane z mięsem pieczone

Tradycyjne pierożki z moich okolic.

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Dodane przez: Ola1984

Pierogi ze szpinakiem i ricottą

Jedne z moich ulubionych pierogów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE