Pierogi

  • wyświetlono: 1044 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

Sekretem tych pierogów jest ciasto. Miękkie, delikatne, a przy tym idealne podczas sklejania pierogów. Nadzienie może być różne - zarówno słone, jak i słodkie.

IMGP5924-4c
  • 90min

Składniki

Ciasto:
500g mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

farsz:
1 kg ziemniaków
300g sera białego
1 cebula
Oliwa do smażenia
Sól, pieprz

Dodatki: śmietana, masło

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy z folię i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • 2. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, rozgnieść tłuczkiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Ser i cebulę wymieszać z przestudzonymi ziemniakami, doprawić do smaku.
    Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką krążki, na każdy krążek nakładać nadzienie, dokładnie sklejając brzegi.
  • 3. Pierogi wkładamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną, polane roztopionym masłem – kto jak woli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogikonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Czarcie pierogi

Dodane przez: anka205

CZARCIE PIEROGI

Pyszne pierogi podawane z gulaszem...

pierogi

Dodane przez: Aga72

Pierogi ruskie

Uwielbiam lepić pierogi nie wiem...

pierogi

Dodane przez: KORAL

Zakręcone pierogi

Istne szaleństwo kolorów. Wszyscy...

pierogi ruskie

Dodane przez: Marcelina

Pierogi ruskie

Tradycyjne ruskie pierogi jakich...

Pierogi Ruskie

Dodane przez: Słodko Słodka

Pierogi Ruskie

Ten rodzaj pierogów to jeden z...

pierogi szwedzkie

Dodane przez: patricia

pierogi szwedzkie

słynne pyszne szwedzkie pierogi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE