Składniki:
pierś z kurczaka
ciasto francuskie
200 g pieczarek
½ cebuli
olej do smażenie
40 g starego sera
żółtko
mleko
Sól, pieprz, oregano, chili – według uznania
Pieróg z kurczakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyć, wysuszyć, przyprawić ulubionymi przyprawami, pokroić w większe kawałki i usmażyć na patelni. Podsmażone mięso przełożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
2. Pieczarki pokroić i razem z cebulą podsmażyć na patelni.
3. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na dwie części. Na środku każdej z części położyć pierś z kurczaka, na nich pieczarki i posypać startym serem. Boki ciasta pociąć nożem w paski ( grubość ok. 2 cm). Na przemian zawijać paski, a końce delikatnie zlepić. Całość posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem
4. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.
Komentarze