Pieróg z aromatycznym nadzieniem z mięsa i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pokrojone mięso z indyka. Dusić na wolnym ogniu. Dodać starte na tarce, na grubych oczkach warzywa. Pieczarki pokrojone w kostkę. Dusić i mieszać. Dodać pomidory oraz przyprawę staropolską. Dusić na wolnym ogniu aż odparuje sos, a masa będzie gęsta. Wystudzić. Dodać żółty ser.
W kubeczku pomieszać kefir z ciepłą wodą, cukrem i drożdżami. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Do miseczki wsypać mąkę, sól i dodać zaczyn. Wyrobić ciasto. Uformowana kulę posmarować olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i wstawić do nagrzanego do 50 stopni otwartego piekarnika. Pozostawić tak na ok. 20-30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Ponownie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować na eliptyczny placek. Ponakładać farsz i pozalepiać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury piec jeszcze ok. 20-25 min.
Zajadać pieróg ciepły, albo wystudzony.
Smacznego.
Komentarze