Pieróg z aromatycznym nadzieniem z mięsa i warzyw

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Taki pieróg z farszem jest bardzo smaczny. Pasuje, żeby zabrać go do pracy.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    400 g mięsa z indyka na gulasz
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    4 pieczarki
    puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku (czosnek, majeranek, cebula, tymianek, kminek, oregano, imbir)
    3 łyżki startego żółtego sera
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    350-400 g mąki pszennej
    125 ml kefiru
    125 ml ciepłej wody
    łyżeczka cukru
    25 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju rzepakowego

    jajko
    sezam
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Calzone Pieróg

Pieróg z aromatycznym nadzieniem z mięsa i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pokrojone mięso z indyka. Dusić na wolnym ogniu. Dodać starte na tarce, na grubych oczkach warzywa. Pieczarki pokrojone w kostkę. Dusić i mieszać. Dodać pomidory oraz przyprawę staropolską. Dusić na wolnym ogniu aż odparuje sos, a masa będzie gęsta. Wystudzić. Dodać żółty ser.

    W kubeczku pomieszać kefir z ciepłą wodą, cukrem i drożdżami. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Do miseczki wsypać mąkę, sól i dodać zaczyn. Wyrobić ciasto. Uformowana kulę posmarować olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i wstawić do nagrzanego do 50 stopni otwartego piekarnika. Pozostawić tak na ok. 20-30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Ponownie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować na eliptyczny placek. Ponakładać farsz i pozalepiać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury piec jeszcze ok. 20-25 min.
    Zajadać pieróg ciepły, albo wystudzony.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować