Pieróg turecki z mięsem

  • wyświetlono: 1605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Pracuję w budownictwie. W domu gotuje głównie żona Małgosia i to ona wprowadziła ten przepis do naszego menu. Pieroga nauczyłem się robić od niej i teraz jest moją specjalnością.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Wiesław Ryszkiewicz, Dorohusk

Składniki

● 40 dag mąki
● 3 dag drożdży
● 100 ml mleka
● łyżeczka cukru
● jajko
● 20 dag mielonego mięsa wołowego
● cebula
● 2 łyżki oleju
● 2 pomidory
● ostra papryczka
● sól
● pieprz
● ostra mielona papryka
● natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Pieróg turecki z mięsem

  • Pieróg turecki z mięsem1. Drożdże mieszamy z ciepłym
    mlekiem i cukrem, odstawiamy
    na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn
    dodajemy do mąki razem
    z jajkiem, wyrabiamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Pieróg turecki z mięsem2. Natkę siekamy. Cebulę obieramy,
    siekamy, szklimy na oleju,
    dodajemy mięso i podsmażamy.
    Pomidory parzymy i obieramy
    ze skórki, papryczkę drobno siekamy.
    Dodajemy do mięsa. Dusimy
    chwilę pod przykryciem.
    Farsz doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie
    mieszamy i studzimy.
  • Pieróg turecki z mięsem3. Ciasto dzielimy na 4 kawałki.
    Każdą część rozwałkowujemy
    na prostokąt, nakładamy farsz
    i zlepiamy boki tak, by powstał
    pieróg. Układamy na blaszce.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Gdy wyrosną, pieczemy ok. 30
    minut w temperaturze 190 °C.

Porady

Ciasto ładnie się przyrumieni, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je rozkłóconym jajkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z_roznych_stron_swiatamielone mięso wołowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pizzowe bułeczki

Dodane przez: czarrna

Pizzowe bułeczki

Pizza inaczej :)

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....

Wiosenne jajka

Dodane przez: 2milutka

Wiosenne jajka

Prawdziwie wiosenne, na śniadanie,...

Roladki z tortilli z szynką i serami

Dodane przez: juchab

Roladki z tortilli z szynką, rukolą i serami

Wariacja na temat rukoli i jej...

Faszerowane jajka duszonymi pieczarkami

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE DUSZONYMI PIECZARKAMI

Pyszne jajka faszerowane duszonymi...

Koreczki z kabanosami

Dodane przez: patunia1987

Koreczki z kabanosów

Bardzo dobre, szybkie w przygotowaniu...