Pieróg turecki z mięsem

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pracuję w budownictwie. W domu gotuje głównie żona Małgosia i to ona wprowadziła ten przepis do naszego menu. Pieroga nauczyłem się robić od niej i teraz jest moją specjalnością.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki
    ● 3 dag drożdży
    ● 100 ml mleka
    ● łyżeczka cukru
    ● jajko
    ● 20 dag mielonego mięsa wołowego
    ● cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 pomidory
    ● ostra papryczka
    ● sól
    ● pieprz
    ● ostra mielona papryka
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieróg turecki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieróg turecki z mięsem 1. Drożdże mieszamy z ciepłym
    mlekiem i cukrem, odstawiamy
    na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn
    dodajemy do mąki razem
    z jajkiem, wyrabiamy ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Pieróg turecki z mięsem 2. Natkę siekamy. Cebulę obieramy,
    siekamy, szklimy na oleju,
    dodajemy mięso i podsmażamy.
    Pomidory parzymy i obieramy
    ze skórki, papryczkę drobno siekamy.
    Dodajemy do mięsa. Dusimy
    chwilę pod przykryciem.
    Farsz doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie
    mieszamy i studzimy.
  • Pieróg turecki z mięsem 3. Ciasto dzielimy na 4 kawałki.
    Każdą część rozwałkowujemy
    na prostokąt, nakładamy farsz
    i zlepiamy boki tak, by powstał
    pieróg. Układamy na blaszce.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Gdy wyrosną, pieczemy ok. 30
    minut w temperaturze 190 °C.

Porady

Ciasto ładnie się przyrumieni, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je rozkłóconym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować