Pieróg drożdżowy z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, olej, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy z obu stron łososia. Zdejmujemy z gazu, studzimy, usuwamy skórkę i rozdrabniamy go na małe kawałki, dodajemy drobno pokrojonego wędzonego łososia, śmietanę, koperek, serki śmietankowe, chrzan. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Wyrośnięte ciasto przekrajamy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Pierwszą cześć kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, rozkładamy na nim równomiernie nadzienie. Przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy i dociskamy widelcem. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
Gotowe.
Komentarze