Pieróg drożdżowy z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

Pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z łososia.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    650 g mąki pszennej
    250 ml wody
    30 ml oleju rzepakowego
    20 g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    Nadzienie:
    500 g świeżego łososia
    200 g wędzonego łososia
    2 serki śmietankowe typu Almette
    4 łyżeczki chrzanu
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    2 łyżki suchego kopru
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 żółtko do posmarowania

Pieróg drożdżowy z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieróg drożdżowy z wędzonym łososiem 1. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, olej, wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy z obu stron łososia. Zdejmujemy z gazu, studzimy, usuwamy skórkę i rozdrabniamy go na małe kawałki, dodajemy drobno pokrojonego wędzonego łososia, śmietanę, koperek, serki śmietankowe, chrzan. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
    Wyrośnięte ciasto przekrajamy na pół, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Pierwszą cześć kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, rozkładamy na nim równomiernie nadzienie. Przykrywamy drugim plackiem, brzegi sklejamy i dociskamy widelcem. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 220 stopni.
    Gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy