Pieróg biłgorajski

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Potrawa regionalna z Zamojszczyzny

  • 20 min

Składniki:

  • Porcja na keksówkę 25x11cm:

    1,20 kg ziemniaków,
    20 dag kaszy gryczanej,
    12 dag sera białego (dałam półtłusty),
    100 g masła,
    0,4 szklanki śmietany 18%,
    1 łyżeczka rozmarynu,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Pieróg biłgorajski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, gorące przepuścić przez maszynkę, dodać kaszę, rozpuszczone masło i resztę składników. Dobrze wymieszać.
  • 2. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy włożyć masę, wyrównać, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą rozmarynu. Piec w temp. 190 stopni 1,5-2 godzin. Smacznego!

Porady

*Pieróg wychodzi dosyć "luźny", co dla mnie akurat było plusem, po wystygnięciu był bardziej zwarty, jeśli ktoś jednak chce od razu mieć zwarte ciasto proponuję dodać więcej kaszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Ser biały Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (184 ocen)

Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy

4.99 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piróg biłgorajski

To może cię zainteresować