Piernikowy wyczynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik: mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika, a następnie z cukrem, żółtkami i roztopionym miodem. Dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach. Studzimy, przekrawamy na pół.
2.Ciasto: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wsypujemy orzechy, pokrojone śliwki i rodzynki. Dodajemy żółtka, cukier, mąkę z proszkiem i sodę. Mieszamy z ubitymi białkami. Pieczemy jak piernik.
3.Masa: zagotowujemy 1,5 szklanki mleka, wlewamy budynie wymieszane zresztą mleka, żółtkami i cukrem. Chwile gotujemy. Studzimy. Ucieramy z margaryną.
4.Polewa: Cukier, margarynę i kakao łączymy ze sobą w garnuszku.
5.Układamy kolejno: piernik, ½ masy, ciasto owocowe, pozostała masa, piernik. Wierzch dekorujemy polewą, posypujemy orzechami i rodzynkami.
Komentarze