Piernikowy tort z makiem i pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

Korzenne, wilgotne i puszyste ciasto, delikatna masa śmietankowa a do tego mój ulubiony dżem pomarańczowy i masa makowa. Świetne połączenie, szczególnie na święta, polecam :)

Składniki:

  • biszkopt:

    320 g mąki tortowej
    320 g cukru pudru
    10 łyżek oleju rzepakowego
    10 łyżek zimnej wody
    5 dużych jaj
    1 łyżka proszku do pieczenia
    ćwierć łyżeczki sody
    1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
    1 łyżka przypraw korzennych

    Masa:

    350 ml śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    1 śmietanfix

    Dodatki:

    5 łyżek masy makowej dobrej jakości
    5 łyżek dżemu pomarańczowego
    łyżka cynamonu

    Do nasączania:

    25 ml wody
    25 ml soku pomarańczowego

    Do ozdoby

    160 g gorzkiej czekolady
    50 g białej czekolady
    barwniki do czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Piernik Desery

Piernikowy tort z makiem i pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotowujemy biszkopt.

    Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, kakao) i przyprawami i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

    Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.

    Delikatnie mieszamy.

    Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).
  • 2. Przygotowujemy masę.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.

    Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
  • 3. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.

    Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym z wodą.

    Pierwszy biszkopt smarujemy masą makową i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.

    Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.

    Przykrywamy trzecią.

    Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę ( na górze możemy szprycą wycisnąć ozdobne kuleczki).
  • 4. Wierzch posypujemy cynamonem.

    Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.

    Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.

    Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.
  • 5. Rozpuszczamy białą czekoladę.

    Część możemy dowolnie zabarwić barwnikami do czekolady.

    Na papierze „malujemy” choinki z bombkami oraz gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.

    Rozpuszczamy gorzką czekoladę.

    Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając choinki.

    Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.

    Tort wkładamy na noc do lodówki.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Pomarańcze Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM

To może cię zainteresować