Korzenne, wilgotne i puszyste ciasto, delikatna masa śmietankowa a do tego mój ulubiony dżem pomarańczowy i masa makowa. Świetne połączenie, szczególnie na święta, polecam :)
Składniki:
biszkopt:
320 g mąki tortowej
320 g cukru pudru
10 łyżek oleju rzepakowego
10 łyżek zimnej wody
5 dużych jaj
1 łyżka proszku do pieczenia
ćwierć łyżeczki sody
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1 łyżka przypraw korzennych
Masa:
350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 śmietanfix
Dodatki:
5 łyżek masy makowej dobrej jakości
5 łyżek dżemu pomarańczowego
łyżka cynamonu
Do nasączania:
25 ml wody
25 ml soku pomarańczowego
Do ozdoby
160 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
barwniki do czekolady
Piernikowy tort z makiem i pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotowujemy biszkopt.
Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, kakao) i przyprawami i tak w kółko do wyczerpania tych składników.
Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut 180 stopniach ( do suchego patyczka).
2.Przygotowujemy masę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
3.Wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe części.
Wszystkie nasączamy sokiem pomarańczowym z wodą.
Pierwszy biszkopt smarujemy masą makową i nakładamy 1/3 masy śmietankowej.
Przykrywamy go drugim biszkoptem, smarujemy dżemem i znowu przekładamy masą.
Przykrywamy trzecią.
Na wierzchu i bokach rozsmarowujemy masę ( na górze możemy szprycą wycisnąć ozdobne kuleczki).
4.Wierzch posypujemy cynamonem.
Przygotowujemy ozdobną obwódkę z czekolady.
Mierzymy obwód tortu i jego wysokość.
Z papieru do pieczenia wycinamy pas odpowiadający rozmiarom tortu.
5.Rozpuszczamy białą czekoladę.
Część możemy dowolnie zabarwić barwnikami do czekolady.
Na papierze „malujemy” choinki z bombkami oraz gwiazdki, czekamy aż czekolada zastygnie.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę.
Rozsmarowujemy ją na całym pasie przykrywając choinki.
Owijamy pasem tort i po zastygnięciu czekolady odklejamy papier.
Komentarze