Piernikowy las choinek

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Dekoracyjne piernikowe choinki. Są jadalne, ale mogą być ozdobą świątecznego stołu.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:na 7 szt. choinek.:
    -300 g.masła
    -400 g. cukru
    -5 jajek
    -300 g. miodu( może być sztuczny)
    -ok.200 ml. gęstej śmietany 18 %
    -1,5 kg. mąki
    -3 łyżki kakao
    -2 op.przypraw do pierników
    -2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    -4 łyżeczki proszku do pieczenia

    lukier na 1 choinkę:
    -220 g. cukru pudru
    -parę kropli soku z cytryny
    -parę łyżek gorącej wody
    -barwnik jadalny
    -dekoracje cukiernicze
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Piernikowy las choinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowy las choinek 1. Przygotować specjalne foremki gwiazdek, różnej wielkości.
  • Piernikowy las choinek 2. Masło roztopić z cukrem i ostudzić. Jajka rozkłócić. Mąkę z sodą,proszkiem i kakao przesiać. Dodać przyprawy i rozmieszać.
  • Piernikowy las choinek 3. Dodać miód, jajka,śmietanę i mieszać dolewając masło. Trochę zagnieść w misce.
  • Piernikowy las choinek 4. Przełożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podzielić na części.
  • Piernikowy las choinek 5. Ciasto zafoliować i schłodzić trochę w lodówce.
  • Piernikowy las choinek 6. Na stolnicy ułożyć dwie podpórki 3 mm. pod wałek, żeby pierniczki miały jednakową wysokość.Brać porcjami ciasto, wałkować i wykrawać.
  • Piernikowy las choinek 7. Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyścielanej z papierem do pieczenia.
  • Piernikowy las choinek 8. Piec ok.10 min. te najmniejsze i drugie z kolejki. Następne 3 rozmiar i 4 piec o 1 min.dłużej itd. Sukcesywnie podwyższać temperaturę, bo pierniczki będą coraz większe. Ważne żeby jeden rozmiar pierniczków układać w jednej blaszce. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, żeby wystudzić.
  • Piernikowy las choinek 9. Choinki poskładać od największego pierniczka do najmniejszego.
  • Piernikowy las choinek 10. lukier-Przesiać cukier puder, dodać kilka kropli soku z cytryny i stopniowo gorącej wody. Mieszać na lejącą papkę.Szczyptę farbki w proszku, rozmieszać z odrobiną wody i zafarbować lukier.
  • Piernikowy las choinek 11. Lukier przelać do woreczka cukierniczego z minimalne odciętą końcówką. Malować rogi pierniczków i od razu dekorować posypką bo lukier szybko zastyga.
  • Piernikowy las choinek 12. Składać choinki od największego pierniczka. W środek wycisnąć duży kleks tego lukru i przykryć następnym mniejszym pierniczkiem. Rogi muszą pokrywać się na przemiennie.
  • Piernikowy las choinek 13. Choinki udekorowane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować