Piernikowy las choinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować specjalne foremki gwiazdek, różnej wielkości.
2.Masło roztopić z cukrem i ostudzić. Jajka rozkłócić. Mąkę z sodą,proszkiem i kakao przesiać. Dodać przyprawy i rozmieszać.
3.Dodać miód, jajka,śmietanę i mieszać dolewając masło. Trochę zagnieść w misce.
4.Przełożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść. Podzielić na części.
5.Ciasto zafoliować i schłodzić trochę w lodówce.
6.Na stolnicy ułożyć dwie podpórki 3 mm. pod wałek, żeby pierniczki miały jednakową wysokość.Brać porcjami ciasto, wałkować i wykrawać.
7.Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyścielanej z papierem do pieczenia.
8.Piec ok.10 min. te najmniejsze i drugie z kolejki. Następne 3 rozmiar i 4 piec o 1 min.dłużej itd. Sukcesywnie podwyższać temperaturę, bo pierniczki będą coraz większe. Ważne żeby jeden rozmiar pierniczków układać w jednej blaszce. Po upieczeniu zsunąć na inną blaszkę, żeby wystudzić.
9.Choinki poskładać od największego pierniczka do najmniejszego.
10.lukier-Przesiać cukier puder, dodać kilka kropli soku z cytryny i stopniowo gorącej wody. Mieszać na lejącą papkę.Szczyptę farbki w proszku, rozmieszać z odrobiną wody i zafarbować lukier.
11.Lukier przelać do woreczka cukierniczego z minimalne odciętą końcówką. Malować rogi pierniczków i od razu dekorować posypką bo lukier szybko zastyga.
12.Składać choinki od największego pierniczka. W środek wycisnąć duży kleks tego lukru i przykryć następnym mniejszym pierniczkiem. Rogi muszą pokrywać się na przemiennie.
Komentarze