Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym

  • 30 min

Składniki:

  • (4 małe porcje)
    100 g kaszy jaglanej
    125 ml mleka (plus około szklanka)
    1 łyżeczka miodu
    1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
    sos:
    niecała szklanka soku pomarańczowego
    3 łyżki brązowego cukru
    1 garść suszonej żurawiny
    skórka z 1/2 pomarańczy

Piernikowy budyń jaglany z sosem pomarańczowo żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie kilka razy, a następnie odsączamy z wody i prażymy w suchym rondlu, aby pozbyć się goryczki.Podczas prażenia kaszę mieszamy aby się nie przypaliła.
    Po 2 minutach kaszę zalewamy 125 mililtrami mleka (kasza musi być przykryta mlekiem, więc wybieramy nie za duży rondel)
    Gotujemy około 15-20 minut aż zmięknie. Jeśli kasza wchłonie sporo mleka można go po trochu dolewać.
    Pod koniec gotowania dodajemy miód i przyprawę piernikową.
    Całość miksujemy blenderem na gładki mus. Jeśli będzie za gęsty dolewamy dodatkowo mleko po trochu aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia.
    Przekładamy do miseczek. Polewamy sosem pomarańczowo żurawinowym i owocami.
    sos:
    Żurawinę przepłukujemy i zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu dodając cukier, a pod koniec jak już sok się zredukuje skórkę pomarańczową. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Podczas studzenia sos lekko zgęstnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy