Piernikowy budyń jaglany

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zasmakuje każdemu fanowi pierników

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    200 mleka
    Laska wanilii
    Łyżeczka cynamonu
    Łyżeczka mielonego imbiru
    Łyżeczka mielonego kardamonu
    Łyżeczka miodu
    Skórka starta z pomarańczy
    3-4 pierniczki (najlepiej bez czekolady)

Piernikowy budyń jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, prażę w czystym garnku - około 2 minuty, zalewam połową szklanki wody, dodaję mleko i wszystkie przyprawy. Gotuję aż kasza wchłonie płyn - około 15-20 minut. Po tym czasie do masy dodaję pokruszone pierniczki oraz miód, przy użyciu blendera miksuję masę na krem.
    Przed podaniem można udekorować pierniczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy