Piernikowe witraże

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 kostki miękkiego masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    200 g płynnego miodu
    200 g cukru pudru
    1 opakowanie przyprawy do pierników

    landrynki owocowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka Pierniczki

Piernikowe witraże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernikowe witraże 1. Na stolnice przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników oraz cukrem pudrem. Dodajemy margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i płynny miód. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy nasze ciasto. Wykrawamy foremkami różne kształty, w środku robimy mniejsze wzorki. Układamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. W wykrojone środki wsypujemy pokruszone landrynki (ja do tego zadania użyłam tłuczek do mięsa :-)).
  • 2. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez ok. 10 min. Po upieczeniu dekorujemy pierniczki według upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować