Piernikowe witraże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników oraz cukrem pudrem. Dodajemy margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i płynny miód. Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy nasze ciasto. Wykrawamy foremkami różne kształty, w środku robimy mniejsze wzorki. Układamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. W wykrojone środki wsypujemy pokruszone landrynki (ja do tego zadania użyłam tłuczek do mięsa :-)).
2.Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez ok. 10 min. Po upieczeniu dekorujemy pierniczki według upodobań.
Komentarze