Piernikowe ptysie z kremem i konfiturą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki deser, który znika ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej
    4 jajka
    125 g masła
    80 g lukrowanych pierników bez nadzienia
    250 ml wody
    1 łyżeczka przyprawy do piernika

    250 g mascarpone
    puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml
    5 łyżek jasnego płynnego miodu

    300 g kwaśnej konfitury wiśniowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Ptysie Konfitury

Piernikowe ptysie z kremem i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniki wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy na pył. Połowę przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z mąką i przyprawą do piernika.
    W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy do niego wodę, mieszamy i zagotowujemy. Następnie wsypujemy mieszankę mąki z piernikami i bardzo energicznie mieszamy łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita, zwarta i zacznie się odczepiać od garnka. Odstawiamy do wystudzenia.
    Do małej miseczki wbijamy wszystkie jajka. Kiedy przygotowana masa będzie zimna zaczynamy ją miksować
    i pojedynczo, powoli dokładamy po jednym jajku. Należy robić to stopniowo, aby masa była idealnie gładka i nie rozrzedziła się.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką wkładamy do wysokiej szklanki i wypełniamy przygotowaną masą.
    Na papier do pieczenia wyciskamy ciasto na kształt stożków w sporych odstępach. Pieczemy  przez 20-25 minut do osiągnięcia pięknego brązowo-złotego koloru. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia, a następnie kroimy w poprzek, tak aby można było wypełnić je kremem i konfiturą.
    Stałą część mleka kokosowego (bez wody) przekładamy do miski i ubijamy mikserem przez około minutę, następnie dodajemy miód, mascarpone i ponownie miksujemy. Pozostałe rozdrobnione pierniki dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
    Na spód przygotowanych ptysi wykładamy konfiturę z wiśni.
    Ponownie czysty rękaw cukierniczy umieszczamy w wysokiej szklance i napełniamy go przygotowanym kremem. Ptysie obficie nadziewamy i przykrywamy górną częścią. Posypujemy rozkruszonymi piernikami lub cukrem pudrem. Podajemy lekko schłodzone.
    Smacznego!

Porady

Zamiast miodu do kremu możemy dodać cukier puder.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować