Piernikowe ptysie z kremem i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierniki wkładamy do rozdrabniacza i miksujemy na pył. Połowę przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z mąką i przyprawą do piernika.
W rondelku rozpuszczamy masło, wlewamy do niego wodę, mieszamy i zagotowujemy. Następnie wsypujemy mieszankę mąki z piernikami i bardzo energicznie mieszamy łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita, zwarta i zacznie się odczepiać od garnka. Odstawiamy do wystudzenia.
Do małej miseczki wbijamy wszystkie jajka. Kiedy przygotowana masa będzie zimna zaczynamy ją miksować
i pojedynczo, powoli dokładamy po jednym jajku. Należy robić to stopniowo, aby masa była idealnie gładka i nie rozrzedziła się.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni w funkcji góra-dół, bez termoobiegu. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką wkładamy do wysokiej szklanki i wypełniamy przygotowaną masą.
Na papier do pieczenia wyciskamy ciasto na kształt stożków w sporych odstępach. Pieczemy przez 20-25 minut do osiągnięcia pięknego brązowo-złotego koloru. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia, a następnie kroimy w poprzek, tak aby można było wypełnić je kremem i konfiturą.
Stałą część mleka kokosowego (bez wody) przekładamy do miski i ubijamy mikserem przez około minutę, następnie dodajemy miód, mascarpone i ponownie miksujemy. Pozostałe rozdrobnione pierniki dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
Na spód przygotowanych ptysi wykładamy konfiturę z wiśni.
Ponownie czysty rękaw cukierniczy umieszczamy w wysokiej szklance i napełniamy go przygotowanym kremem. Ptysie obficie nadziewamy i przykrywamy górną częścią. Posypujemy rozkruszonymi piernikami lub cukrem pudrem. Podajemy lekko schłodzone.
Smacznego!
Komentarze