Miodowe ciasto przekładane masa budyniowa i powidłami

5 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne ciasto na kazda okazję-polecam

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    500g mąki
    ¾ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    125g margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2. Masa budyniowa:

    3 szklanki mleka
    kostka margaryny
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    2 łyżki cukru
    oraz
    powidła sliwkowe

    polewa czekoladowa:
    1\3 kostki margaryny
    2 łyzki kakao
    2 łyzki cukru pudru
    1 łyzka wody
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Powidła

Miodowe ciasto przekładane masa budyniowa i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec każdy z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, do zrumienienia. Odstawic do wystudzenia.

    2. Masa budyniowa:
    Z podanych składników ugotowac budyń, wystudzic a nastepnie utrzec z masłem.
    3. Płaty wystudzonego ciasta przełozyć połową masy budyniowej , nastepnie powidłami i pozostała maśa budyniowa.
    Z podanych składników przygotowac polewę i polac nia wierzch ciasta. Schłodzic

Porady

20 na 20 blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować