Piernikowe muffinki z dodatkiem kakao

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dodatek przyprawy do piernika i kakao doskonale się sprawdził, spokojnie je można przygotować na Święta Bożego Narodzenia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - margaryna: 125 gramów
    - mąka: 2.5 szklanki
    - cukier trzcinowy: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 15 gramów
    - cukier waniliowy: 10 gramów
    - granola z żurawiną: 0.75 szklanki
    - kakao: 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    - jajka: 2 sztuki
    - jogurt naturalny: 250 gramów
    - suszona żurawina: 36 sztuk
    - migdały w słupkach: 6 łyżeczek
    - cukier puder: 6 łyżeczek
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Piernikowe muffinki z dodatkiem kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernikowe muffinki 1. W rondelku rozpuszczamy 125 g margaryny, studzimy, dodajemy 250 g jogurtu naturalnego, wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijamy składniki Granolę, lekko rozdrabniamy. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, kakao, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie w metalowej misce, mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt długo, gdyż muffinki tego nie lubią
  • Piernikowe muffinki 2. Nakładamy ciasto do papilotek do 1/2 wysokości, układamy po 3 sztuki suszonej żurawiny, przykrywamy je pozostałym ciastem, posypujemy słupkami migdałów. Pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C. Ostudzone muffinki wykładamy na podłużny talerz, ja dodatkowo posypałam je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować