Piernikowe ludziki

4.51 (162 ocen)

  • 1 min

W naszym domu piernikowe ludziki są obowiązkowe podczas świąt :)

  • 1 min

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
    5 łyżek miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 jajko
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernikowe ludziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.

    Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temp. 180şC. Wystudzić, udekorować lukrem (1 białko roztarte z około 2,5-3 szklankami cukru pudru - lukier musi być na tyle gęsty, by się nie rozlewał podczas nakładania wzorków).
    Przechowywać do 2 tygodni w zamkniętej puszce.

    Smacznego :)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować