Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lody piernikowe podane w kruchych miseczkach zaskoczą rodzinę i gości.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Lody

    - 330 ml śmietany kremówki 30%

    - około 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika

    - cukier puder do smaku

    - 15 dag pierników w czekoladzie nadziewanych

    Miseczki

    - 10 dag margaryny

    - 1 jajko

    - 3 łyżki cukru pudru

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Kruche ciasteczka Lody

Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy.
  • 2. Dodajemy przyprawę do piernika i ubijamy.
  • 3. Do masy kruszymy pierniczki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Masę lodową od czasu do czasu mieszamy.
  • 4. Z kolei w między czasie możemy zrobić miseczki do nich.
  • 5. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dajemy do miski. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców.
  • 6. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  • 7. Kolejno ciasto wstawiamy na 10 minut do lodówki.
  • 8. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy krążki. Blaszkę do pieczenia muffinek odwracamy do góry nogami i na wypuklenia nakładamy krążki ciasta formując miseczki.
  • 9. Wstawiamy do piekarnika około 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ściągamy miseczki i odkładamy do wystygnięcia.
  • 10. Po upływie kilku godzin lody nakładamy do miseczek. Smacznego!

Porady

Czas przygotowania to 60 minut+ czas oczekiwania na lody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ferrero

To może cię zainteresować