Piernikowe lody w muffinkowych miseczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy.
2.Dodajemy przyprawę do piernika i ubijamy.
3.Do masy kruszymy pierniczki i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do zamykanego pudełka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Masę lodową od czasu do czasu mieszamy.
4.Z kolei w między czasie możemy zrobić miseczki do nich.
5.Mąkę, cukier i proszek do pieczenia dajemy do miski. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców.
6.Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
7.Kolejno ciasto wstawiamy na 10 minut do lodówki.
8.Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części. Wałkujemy krążki. Blaszkę do pieczenia muffinek odwracamy do góry nogami i na wypuklenia nakładamy krążki ciasta formując miseczki.
9.Wstawiamy do piekarnika około 15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ściągamy miseczki i odkładamy do wystygnięcia.
10.Po upływie kilku godzin lody nakładamy do miseczek. Smacznego!
Porady
Czas przygotowania to 60 minut+ czas oczekiwania na lody
Komentarze