Jesienna pogoda daje się już we znaki. Co raz bliżej także Halloween a to daje możliwość wykorzystania swoich pomysłów w kuchni.
30 min
Składniki:
50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag miodu
12 dag masła lub margaryny
1 jajo
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernika
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1,5 łyżki słodkiej śmietanki
barwniki spożywcze: pomarańczowy i zielony- ilość wedle uznania
Piernikowe dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Zrobić dołek na środku, wlać miód, dodać przyprawy korzenne, cukier, miękką margarynę i wbić jajko. (Miód, jeśli nie jest płynny, można też wcześniej podgrzać razem z masłem, cukrem i korzeniami, a potem ostudzić i połączyć z mąką).
Możemy też dodać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczy (oczywiście jeśli ktoś lubi), będzie wtedy pachnieć jeszcze bardziej świątecznie.
Zagniatać ciasto aż będzie gładkie i jednolite. (Surowe ciasto nadaje się też do dłuższego przechowywania w chłodnym miejscu- owinięte w folię spożywczą)
Rozwałkować ciasto i wycinać kształty.
Ciastka należy piec w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut. Nie mogą zrumienić się zbyt mocno, ponieważ będą wtedy zbyt twarde.
Powinny postać dzień lub dwa. Nabrać wilgoci. Można je długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeżeli nasze pierniczki nie robią się wilgotne należy zamknąć je w pojemniku z obranym jabłkiem. Powinno pomóc.
Inne sposoby to: kromka chleba pod pierniki i na pierniku druga. Zamknąć szczelnie i odstawić na dobę.
Ozdabiamy lukrem z barwnikiem spożywczym.
LUKIER: Cukier puder mieszamy ze śmietanką. Część mieszamy z pomarańczowym barwnikiem a część (mniejszą) z zielonym. Smarujemy ostudzone pierniki.
Porady
Nie miałam specjalnej foremki do wycinania, swoje pierniczki wykrawałam nożem.
Komentarze