Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania miksera, wystarczy składniki wymieszać ,,rózgą''. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą, ale bez dodatków jest również pyszne. A jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mleka
    pół szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    4 łyżki dowolnego dżemu lub miękkiej marmolady
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 przyprawa do piernika
    2 małe płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    3 szklanki mąki tortowej

    Dodatkowo:
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki orzechów włoskich posiekanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernikowe ciasto z bakaliami bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Do miski wlewamy mleko i olej, dodajemy dżem lub marmoladę, mieszamy dokładnie ,,rózgą'', następnie wsypujemy cukier i chwilę mieszamy. Wsypujemy mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Na koniec wsypujemy rodzynki i orzechy, mieszamy.
  • Upiec. 2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 60 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
  • Gotowe. 3. Podanie: Wystudzone ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować