Piernikowe choinki i pierniki

0 (0 ocen)

  • Średni

Tegoroczne nasze choinki z przepisu na czeskie pierniczki

  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 800 gramów
    - miód: 110 gramów
    - cukier puder: 280 gramów
    - przyprawa do pierników: 4 łyżeczki
    - jajka: 4 sztuki
    - masło: 120 gramów
    - soda oczyszczona: 3 łyżeczki
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 140 gramów
    - sok z cytryny: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe choinki i pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ale wystrczy i 24h) .

  • 2. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku, wycinać gwiazdki roznej wielkosci. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
  • 3. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
    Gwiazdki na srodku smarowac lukrem zeby sie skleiły ze sobą i utworzyły chonkie, z wierzchu rowniez ozdobic lukrem i cukrowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować