PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Piernikowe choinki i piernikihttp://www.przyslijprzepis.pl/przepis/piernikowe-choinki-i-pierniki-4
Średni
Składniki
- mąka pszenna: 800 gramów
- miód: 110 gramów
- cukier puder: 280 gramów
- przyprawa do pierników: 4 łyżeczki
- jajka: 4 sztuki
- masło: 120 gramów
- soda oczyszczona: 3 łyżeczki
- białko: 1 sztuka
- cukier puder: 140 gramów
- sok z cytryny: 1 szczypta
Sposób przygotowania przepisu:
Piernikowe choinki i pierniki
1.
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ale wystrczy i 24h) .
2.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku, wycinać gwiazdki roznej wielkosci. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia.
3.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem.
Gwiazdki na srodku smarowac lukrem zeby sie skleiły ze sobą i utworzyły chonkie, z wierzchu rowniez ozdobic lukrem i cukrowymi ozdobami.
Komentarze