Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, ewentualnie cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste więc trzeba mieć trochę siły ;-) Dodajemy orzechy, odcedzone wiśnie (bez pestek). Orzechy rozdrabniam za pomocą tłuczka do mięsa (wkładam je do woreczka, zawijam w ściereczkę i rozdrabniam). Ciasto wylewamy do blaszki 25x30cm na papier do pieczenia. Piernik pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180ºC do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Po upieczeniu, odkrajamy górkę, przecinamy na pół tworząc 2 blaty (jak tort). Następnie wykrajamy choinki albo za pomocą foremek albo odręcznie trójkąty. Wciskamy patyczki do lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na parze z gotującej się wody, dodajemy olej kokosowy aby była bardziej lejąca się. Dodajemy zielony barwnik, dokładnie mieszamy. Polewamy choinki, posypujemy ozdobami. Odkładamy na papier do pieczenia.
Komentarze