Piernikowe choinki

1 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Piernikowe choinki

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 szklanka miodu (użyłam wielokwiatowego),
    - 3 szklanki mąki pszennej,
    - 100 g masła,
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (ok. 20 g ew. więcej/do smaku),
    - ew. dodatkowo 1 łyżeczka cynamonu,
    - 1 płaska łyżka sody oczyszczonej,
    - 2 łyżki brązowego cukru (do zrobienia karmelu),
    - 2 łyżki ciemnego kakao,
    - 4 jajka,
    - 100 g orzechów włoskich (bez łupin),
    - 1 szklanka wiśni z kompotu/ew. mrożonych (wydrylowanych),
    - 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
    - 1 szklanka mleka (użyłam 2%),
    - szczypta soli.

    Dodatkowo:
    - 2 tabliczki białej czekolady+barwnik spożywczy zielony,
    - posypki świąteczne,
    - ok. 2 łyżeczki oleju kokosowego,
    - drewniane patyczki do lodów.
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Piernik Pierniczki

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną do miski. Z brązowego cukru robimy karmel. Na suchą patelnie wrzucamy 2 łyżki brązowego cukru, czekamy aż rozpuści się tworząc jasno brązowy/bursztynowy kolor. Odstawiamy z nagrzanego palnika, aby nie zrobił się czarny kolor i gorzki smak. Z powstałego karmelu (dosłownie ze środka, z najjaśniejszego koloru) 1 łyżkę karmelu dodamy do miodu. Miód, masło, przyprawę do piernika, ewentualnie cynamon oraz karmel przekładamy do garnuszka, gotujemy na małym ogniu do połączenia się składników, nie zagotowujemy. Następnie odstawiamy z palnika, studzimy. Do ostudzonej masy dodajemy po kolei: cukier, mleko, kakao, jajka, mąkę z sodą, szczyptę soli. Składniki dodajemy po dokładnym wymieszaniu każdego poprzedniego składnika. Mieszałam wszystko ręcznie, dość energicznie, drewnianą łyżką. Ciasto jest dość gęste więc trzeba mieć trochę siły ;-) Dodajemy orzechy, odcedzone wiśnie (bez pestek). Orzechy rozdrabniam za pomocą tłuczka do mięsa (wkładam je do woreczka, zawijam w ściereczkę i rozdrabniam). Ciasto wylewamy do blaszki 25x30cm na papier do pieczenia. Piernik pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180ºC do "suchego patyczka". Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Po upieczeniu, odkrajamy górkę, przecinamy na pół tworząc 2 blaty (jak tort). Następnie wykrajamy choinki albo za pomocą foremek albo odręcznie trójkąty. Wciskamy patyczki do lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej na parze z gotującej się wody, dodajemy olej kokosowy aby była bardziej lejąca się. Dodajemy zielony barwnik, dokładnie mieszamy. Polewamy choinki, posypujemy ozdobami. Odkładamy na papier do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy korzenne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować