Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku kopca robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę, wbijamy jajko i wlewamy miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.
2.Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 3-4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temp. 180*C przez ok. 7-8 min., w przypadku mniejszych gwiazdek ok. 4-5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
3.Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie.
4.LUKIER:
Cukier puder przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieramy lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli jest gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa.
Komentarze