Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 750g mąki pszennej + mąka do podsypywania
    220 g margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szklanka miodu
    1 jajko

    LUKIER:
    200 g cukru pudru
    5-6 łyżek wody lub soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Mieszamy suche składniki. Na środku kopca robimy wgłębienie, wrzucamy pokrojoną w kostkę margarynę, wbijamy jajko i wlewamy miód. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy, najlepiej na całą noc, do lodówki.
  • 2. Po schłodzeniu kawałki ciasta, oderwane od kuli, wałkujemy na ok. 3-4 mm grubości. Wykrawamy różnej wielkości gwiazdki. Ciastka układamy na blasze i pieczemy w temp. 180*C przez ok. 7-8 min., w przypadku mniejszych gwiazdek ok. 4-5 min. Pierniczki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
  • 3. Z pierniczków tworzymy choinkę przekładając każdego pierniczka lukrem. Odstawiamy do czasu aż lukier zastygnie.
  • 4. LUKIER:
    Cukier puder przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy stopniowo po łyżce wody/soku i za pomocą łyżki ucieramy lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli jest gęsty, dodajemy odrobinę wody lub soku, jeśli rzadki – cukru pudru. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować