- cukier puder: 1 szklanka
- śmietana gęsta: 4 łyżki
- sok z cytryny: 4 łyżki
- opakowanie perełk do zdobienia ciast (mniej lub więcej wg upodobań): 0.5 sztuki
Sposób przygotowania przepisu:
Piernikowe choinki
1.
Na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło (nie gotować). Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać przyprawę do piernika, odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą, sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać masę miodową, mleko z sodą i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinać elementy choinek . Piec w 180 stopniach na złoto 12 minut. Wystudzić. Z podanych składników ukręcić lukier. Smarować placki i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, lekko dociskając, tak żeby wypływała odrobina lukru. Na jeszcze mokrym lukrze układać perełki. Zostawić do zastygnięcia.
Z masy powinno wyjść ok. 6 choinek. Choinka powinna być 5-6 piętrowa. Jako form do wycinania użyłam kufla, szklanki, literatki, dużego kieliszka, plastikowego kieliszka do podawania syropu i mniejszego kieliszka też do syropu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze