Piernikowe choinki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pomysł na oryginalne podanie świątecznych pierniczków na stół.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 650 gramów
    - cukier: 0.67 szklanki
    - miód: 0.67 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 120 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - przyprawa do piernika: 3 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - cukier puder: 1 szklanka
    - śmietana gęsta: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 4 łyżki

    - opakowanie perełk do zdobienia ciast (mniej lub więcej wg upodobań): 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na małym ogniu podgrzać miód, cukier i masło (nie gotować). Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Dodać przyprawę do piernika, odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z solą, sodę rozpuścić w mleku. Do mąki dodać masę miodową, mleko z sodą i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Okrągłymi foremkami o różnej średnicy wycinać elementy choinek . Piec w 180 stopniach na złoto 12 minut. Wystudzić. Z podanych składników ukręcić lukier. Smarować placki i układać jeden na drugim od największego do najmniejszego, lekko dociskając, tak żeby wypływała odrobina lukru. Na jeszcze mokrym lukrze układać perełki. Zostawić do zastygnięcia.

    Z masy powinno wyjść ok. 6 choinek. Choinka powinna być 5-6 piętrowa. Jako form do wycinania użyłam kufla, szklanki, literatki, dużego kieliszka, plastikowego kieliszka do podawania syropu i mniejszego kieliszka też do syropu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować