Piernikowa tarta jaglana z jabłkami i bezą

0 (0 ocen)

Grudzień, to dla mnie niezwykły miesiąc, który daje mi wiele radości. Jest czas rodzinnej atmosfery, wymyślania Świątecznych przepisów i szaleństwo zakupów. Króko mówiąć: nie ma piękniejszego okresu niż Święta Bożego Narodzenia :). Dzisiaj zapraszam na piernikową tartę jaglaną z jabłkami i bezą

Składniki:

  • Składniki (blaszka 24cm):
    -200g suchej kaszy jaglanej
    -2 łyżki oleju kokosowego
    -2 płaskie łyżki przyprawy do piernika bez cukru
    -4 łyżki mąki kokosowego + 1 łyżka do obsypania spodu
    -pół szklanki wiórków kokosowych
    -1 kg jabłek
    -6 łyżek ksylitolu
    -2 żółtka
    Beza:
    -2 białka jaja
    -3 łyżki ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Piernikowa tarta jaglana z jabłkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lheak3 1. -kaszę płuczemy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy olej kokosowy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
    -jabłka dokładnie myjemy, kroimy na małe kawałki i dusimy w garnuszku aż wyparuje woda. Studzimy
    -do kaszy dodajemy żółtka i blendujemy na gęsty krem, dodajemy mąkę kokosową, przyprawę do piernika, wiórki oraz ksylitol. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników
    -rozgrzewamy piekarnik do 180C
    -blaszkę smarujemy olejem i posypujemy wiórkami. Wykładamy masę na całość blachy i pieczemy 25 minut i wyciągamy z piekarnika
    -białka jaja z dodatkiem ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
    -spód posypujemy mąką kokosową, a na to wykładamy jabłka i pianę
    -tartę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut
    -kroimy po dokładnym ostudzeniu- najlepiej następnego dnia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować