Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.
2.Przelewamy do foremek i studzimy. Chłodną masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężała. Można również przelać całość do jednego płaskiego naczynia, a kiedy stężeje powycinać foremką do ciasteczek gwiazdki lub inne kształty. Aby łatwo to zrobić foremkę za każdym razem należy potrzymać chwilę w bardzo ciepłej wodzie.
3.Przygotowujemy sos: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w śmietance, dodajemy masło i cynamon. Studzimy. Chłodnym sosem polewamy panna cottę i podajemy :)
Komentarze