Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Trochę mniej tradycyjny pomysł na świąteczny deser :)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA DESER:
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - mleko: 100 mililitrów
    - Żelatyna: 1.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) (ew. łyżka cukru i pół łyżeczki cukru wanilinowego): 1 łyżka
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka
    SOS CZEKOLADOWY:
    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - śmietanka 30%: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.
  • 2. Przelewamy do foremek i studzimy. Chłodną masę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby stężała. Można również przelać całość do jednego płaskiego naczynia, a kiedy stężeje powycinać foremką do ciasteczek gwiazdki lub inne kształty. Aby łatwo to zrobić foremkę za każdym razem należy potrzymać chwilę w bardzo ciepłej wodzie.
  • 3. Przygotowujemy sos: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę w śmietance, dodajemy masło i cynamon. Studzimy. Chłodnym sosem polewamy panna cottę i podajemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować